(Hoe) kan het dat grote honden eerder sterven dan kleine?

Mark, 25 jaar
16 maart 2013

Dit geldt volgens mij ook voor muizen en misschien ook wel voor de mens. Grote honden zoals labradors en sint-bernardshonden worden statistisch gezien minder oud dan kleinere, zoals chihuahua's. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit in de Duitse stad Göttingen, dat donderdag in het vaktijdschrift American Naturalist is verschenen. Gemiddeld worden grote honden 5 tot 8 jaar, terwijl kleinere dieren 10 tot 14 jaar kunnen leven.
"Grote rassen verouderen biologisch duidelijk sneller dan kleine'', zegt evolutiebiologe Cornelia Kraus. ''Wij gaan ervan uit dat dat met de snelle groei samenhangt.'' Veel grote honden zijn met 3 jaar volwassen en met 7 jaar dood, aldus Kraus.
De wetenschappers hebben voor hun onderzoek een Amerikaanse databank geraadpleegd waarin meer dan 50.000 honden van 74 rassen waren geregistreerd."
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/3369674/grote-honden-sterven-eerder-dan-kleine.html

Antwoord

In het algemeen is het zo dat grotere dieren langer leven dan kleinere. Dit wordt verklaard doordat kleinere dieren een actiever metabolisme hebben (per kg lichaamsgewicht) dan grotere. Op termijn leidt dat relatief "sneller" metabolisme tot meer oxidatieve schade in de cellen. En oxidatieve celschade is een oorzaak van veroudering.

Honden vormen een speciaal geval: alle hondenrassen behoren tot dezelfde soort, maar zijn op korte tijd kunstmatig (door de mens) tot bijzondere rassen gekweekt, waaronder hele kleine en hele grote. Binnen eenzelfde ras blijken grotere exemplaren niet korter te leven dan kleinere, maar grote rassen worden inderdaad minder oud dan kleine rassen. Dit wordt verklaard doordat, als gevolg van de kunstmatige selectie en inteelt, de grotere rashonden veel sneller moeten groeien. Ter vergelijking: in het eerste levensjaar neemt het lichaamsgewicht van een Deense dog vanaf de geboorte 100 maal toe; bij poedels is dat 20x en bij de mens 3x. Door deze abnormaal snelle groei ontstaan er stoornissen onder meer ter hoogte van de ontwikkeling van het skelet, met als gevolg inderdaad meer pathologische afwijkingen zoals botkanker, heupdysplasie en osteochondrose bij de grote hondenrassen.
 
In de natuur zou er een tegenselectie optreden tegen de eigenschappen die leiden tot abnormale ontwikkeling en groei van het skelet, maar in de onnatuurlijke omstandigheden waarin deze rashonden worden gehouden door de mens speelt dit niet mee.
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be