Wat heeft chocolade te maken met Pasen?

Nelchen, 20 jaar
7 maart 2013

Ik zou graag eens willen weten waarom we nu eigenlijk chocolade eten met Pasen?

Antwoord

Beste Nelchen,

Het antwoord is eenvoudig. Het is luxueuze voeding, die gebruikt wordt om het einde van een vastenperiode te vieren. Veertig dagen lang moesten mensen zich onthouden van vlees, snoep en andere dure voedingswaren, en daarom lieten ze zich vooraf en achteraf eens flink gaan, met respectievelijk een carnavalsfeest en een paasfeest, waarop goed en exclusief gegeten kon worden. Vergelijk het met het Suikerfeest, dat het einde van de islamitische vasten aangeeft.

Chocolade - oorspronkelijk een eerder bittere drank gemaakt uit geroosterde cacaobonen- werd aan het begin van de negentiende eeuw verkrijgbaar in zoetere varianten en vastere pastavormen, maar bleef erg duur en exclusief. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd de pasta beter werkbaar om bijvoorbeeld ook holle figuren te maken, en vanaf dan werd het de gewoonte om imposante paasfiguren uit chocolade te maken.

Waarom eieren en paashazen? Dat heeft dan weer alles met de lente te maken - het zijn voorchristelijke symbolen van nieuw leven.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw