Zit er in bier sulfiet en zo ja hoeveel?

Marcel, 75 jaar
2 juni 2008

Antwoord

Bier bevat net zoals vele voedingsproducten en alcoholische dranken inderdaad sulfiet. In bier mag er wettelijk slechts 20 mg per liter sulfiet aanwezig zijn, terwijl dit voor wijn wettelijk toegelaten wordt tot 350 mg per liter in sommige landen. Indien er echter meer dan 10 mg per liter sulfiet aanwezig is in bier of wijn moet het ook vermeld worden op het etiket.

Het sulfiet dat voorkomt in bier is afkomstig van de gist tijdens fermentatie. De gist Saccharomyces cerevisiae zal sulfaat opnemen uit wort en dit omzetten tot sulfiet. Sulfiet is een anti-oxidant en dus belangrijk voor de houdbaarheid van een product. Voor bier en wijn is sulfiet ook belangrijk voor  de smaakstabiliteit. Vandaar dat in wijn ook sulfiet wordt toegevoegd, terwijl in bier praktisch nooit sulfiet wordt toegevoegd. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be