Is dit een meteoriet?

Anna, 61 jaar
21 februari 2013

Jaren geleden heb ik op een morgen een gesteente gevonden aan de oprit van mijn huis, deze steen is zwart/bruin/grijs van kleur ongeveer 10cm breed en 3cm hoog met een onregelmatige ronde vorm en weegt ongeveer 500gr. De oppervlakte van het gesteente heeft kleine gaatjes. Ik heb er nooit veel aandacht aan geschonken ,maar toch altijd bewaard in mijn tuin. Door de recente meteorieteninval in Rusland had het terug mijn interesse en vandaar mijn vraag, waar kan ik terecht voor informatie over dit gesteente?
Ik voeg hierbij een foto van de steen toe. Ik heb hem niet gereinigd, na al die jaren is hij vervuild door mossen en dergelijke. Indien u wenst, zend ik meerdere foto's.
Met dank

Antwoord

Dit is een synthetisch gesteente en geen meteoriet. Het is een afvalproduct van de metallurgie. Bij het smelten van metalen, in onderhavig geval waarschijnlijk ijzer, komen de onzuiverheden als schuim bovendrijven, en gaan dan sinteren, stollen met omsluiten van grote luchtbellen die het gesteente een blaasvormig uitzicht geven. De algemene namen voor dit soort gesteente, want dat is het wel, is (metaal)slak of scorie. De scheikundige en mineralogische samenstelling kan zeer complex zijn, maar zal toch vooral bestaan uit de meest algemeen voorkomende elementen in de aardkorst zoals silicium en aluminium, dus eenzelfde scheikundige samenstelling als klei. Bij een minder efficiënt smeltproces kunnen er nog metalen in voorkomen en zal de scorie inwendig, bij doorkloppen gevarieerde kleuren vertonen. De steen uit uw tuin is echter van groot formaat en vermoedelijk inwendig even grijs als uitwendig.
Sinters en gezeefde assen van metaalsmelterijen en steenkoolverbranding zijn verspreid geraakt als ophoogmateriaal en wegverharding en komen zo vrijwel overal in de bebouwde omgeving voor. Alhoewel aan de stenen geen waarde wordt toegekend, zijn ze toch getuigen van een boeiende menselijke geschiedenis.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Michiel Dusar

Geologie van Belgiƫ

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be