Beste Lise,
Een gletsjer is een ijsmassa die ontstaat in gebieden waar de accumulatie (de sneeuwval) groter is dan het afsmelten over een aanzienlijke periode.
Deze bestaat uit twee delen:
- het accumulatiegebied: het hoogste/bovenste deel van de gletsjer. Hier valt jaarlijks meer sneeuw dan er afsmelt. Hierdoor kan de sneeuw opstapelen, waardoor er na meerdere jaren ijs wordt gevormd (door de druk van de bovenliggende massa). Als je hier aan het oppervlak bent en een gat zou graven, dan zou je gaan (van boven naar beneden) van sneeuw in de bovenste meters, naar firn (iets dat tussen sneeuw en ijs in is) en vervolgens ijs op een tiental meters diepte.
- het ablatiegebied: het laagste/onderste deel van de gletsjer. Hier smelt jaarlijks meer sneeuw en ijs af dan er valt.
Door de zwaartekracht (gravitatie) ontstaat er een evenwicht, waardoor het "teveel" aan massa van het bovenste deel naar beneden vloeit en hiermee het "tekort" in het onderste deel compenseert. Hierdoor verandert de vorm van de gletsjer nauwelijks in de tijd.
Wat er nu echter veelal gebeurt (in de Alpen bijvoorbeeld), is dat dit evenwicht wordt verstoord door de klimaatopwarming. Hierdoor smelt er te veel af in het onderste deel van de gletsjer, waardoor de massaflux (de massatoevoer) vanuit het bovenste deel van de gletsjer niet voldoende meer is om een evenwicht te bewaren. Als gevolg wordt de gletsjer kleiner in het onderste deel en lijkt het of deze als het ware terugtrekt. Zo zijn er meerdere gletsjers in de Alpen waarvan het front momenteel terugtrekt tegen meer dan 30 meter per jaar (kijk hier voor een overzicht van de evolutie van de Zwitserse gletsjers)!
Het principe van een ijskap ("ice sheet" in het Engels) is gelijkaardig, maar deze is groter en bedekt de onderliggende topografie (het onderliggend landschap) volledig. Momenteel is er één grote ijskap in het Noordelijke halfrond (Groenland) en één in het Zuidelijke halfrond (Antarctica).
Hopelijk heb ik hiermee ongeveer je vraag kunnen beantwoorden!
Met vriendelijke groeten,
Harry
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.