Bevinden zich in diepvriesgroenten en diepvriesvlees minder pesticiden dan in verse groenten en vlees?

jeannine, 55 jaar
25 januari 2013

Zijn biogroenten en biovlees vrij van pesticiden? Bevatten groenten in blik pesticiden? Is salpeterzuur kankerverwekkend?

Antwoord

Beste Jeannine

Al het voedsel dat wordt verwerkt moet conform zijn met alle Belgische en Europese regels. Dit betekent dat enkel heel beperkte residu's zijn toegelaten die ver beneden een schadedrempel liggen. Diepvriesproducten moeten evengoed aan de regels voldoen, maar zullen niet minder residu's bevatten dan vers voedsel. Hetzelfde geldt ook voor voedsel in conserven of blik. Biogroenten of -vlees worden volgens een lastenboek geproduceerd, een zeer beperkt aantal pesticiden zijn hier toegelaten. Meestal zijn dit pesticiden die zelf van biologische oorsprong zijn. Dit betekent dat biovoedsel minder residu's zal bevatten, maar helemaal vrij zal het niet altijd zijn.
Salpeterzuur is zeker niet kankerverwekkend.

Beste groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be