Hoe zorgt een bacterie ervoor dat melk zuur wordt?

Margje, 16 jaar
17 januari 2013

de melkzuurbacterie zet melksuiker om in melkzuur, maar hoe doet ze dat, en zorgt dit ervoor dat melk bederft?

Antwoord

Melk wordt zuur doordat   (ongewenste) bacteriën de kans krijgen om er in te groeien (bv. te warm of te lang bewaard, of niet hygienisch bereid of verhandeld ). Hierbij wordt de suiker (lactose) in melk omgezet door bv. Lactobacillus , Leuconostoc, Streptococcus , ... soorten tot melkzuur; deze bacteriën hebben nu eenmaal als typisch kenmerk  dat ze suikers vooral omzetten in melkzuur ; bij hogere  concentratie geeft dit aan melk een sterk zure smaak (ook  andere ongewenste componenten worden gevormd).

Bij de aanmaak van yoghurt bv. wordt melk bewust ingeënt met een mengsel van 2 speciale soorten melkzuurbacteriën :Lactobacillus bulgaricus  en Streptococcus thermophilus , en dan bewaard bij 40 à 44°C  gedurende een 4 tot 6 uren.  Ook hier wordt melkzuur gevormd naast een aantal gewenste smaakstoffen en wordt wegens de lage zuurtegraad (rond pH 4,6 ) de melkcaseïne neergeslagen (coagulatie), wat het semi-vaste uitzicht geeft aan yoghurt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof.dr.ir. Erick Vandamme

algemene microbiologie ;industriƫle microbiologie ; fermentatieprocessen ;biokatalyse ;enzymtechnologie; biochemie ; biochemische technologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be