de melkzuurbacterie zet melksuiker om in melkzuur, maar hoe doet ze dat, en zorgt dit ervoor dat melk bederft?
Melk wordt zuur doordat (ongewenste) bacteriën de kans krijgen om er in te groeien (bv. te warm of te lang bewaard, of niet hygienisch bereid of verhandeld ). Hierbij wordt de suiker (lactose) in melk omgezet door bv. Lactobacillus , Leuconostoc, Streptococcus , ... soorten tot melkzuur; deze bacteriën hebben nu eenmaal als typisch kenmerk dat ze suikers vooral omzetten in melkzuur ; bij hogere concentratie geeft dit aan melk een sterk zure smaak (ook andere ongewenste componenten worden gevormd).
Bij de aanmaak van yoghurt bv. wordt melk bewust ingeënt met een mengsel van 2 speciale soorten melkzuurbacteriën :Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus , en dan bewaard bij 40 à 44°C gedurende een 4 tot 6 uren. Ook hier wordt melkzuur gevormd naast een aantal gewenste smaakstoffen en wordt wegens de lage zuurtegraad (rond pH 4,6 ) de melkcaseïne neergeslagen (coagulatie), wat het semi-vaste uitzicht geeft aan yoghurt.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
algemene microbiologie ;industriƫle microbiologie ; fermentatieprocessen ;biokatalyse ;enzymtechnologie; biochemie ; biochemische technologie