Op de televisie zie je soms een film waarbij mensen worden doodgeschoten. Waarom maken ze dan nog een laatste kreun als ze dood zijn?
Dag Laurent,
Om te beginnen gaan de mensen die sterven in films niet echt dood. Anders zou acteur een "vreemd" beroep zijn. Films zijn dus een "geromantiseerde" visie van wat zich in een mensenleven zoal kan afspelen. Er zijn trouwens heel wat films waar ook dinosaurussen, rare creaturen, extra-terrestrials of (car)toons mensen vervoegen. Er zijn zelfs films waar geen mensen aan te pas komen, en waar alles met de computer wordt samengesteld...
Het overgrote merendeel van de schrijvers, cineasten of acteurs heeft geen enkele medische achtergrond, laat staan dat zij de situatie die zij verfilmen ooit hebben meegemaakt. De kans daarop is te verwaarlozen.
Daardoor zijn al die sterfscènes onder te brengen onder de noemer "verbeelding" of "persoonlijke interpretatie".
Voor medisch geschoolden zijn de meeste van die scènes ergerlijk of een gemiste kans om de bevolking "echt" iets bij te leren. Bv. in Casino Royale wil James Bond de liefde van zijn leven redden van de verdrinkingsdood in Venetië - waarbij elke hulpverlener zoiets heeft "maar hij heeft dat meisje geen enkele kans gegeven - dit was de slechtste reanimatie ooit". Als je dan doorredeneert dat alle special forces (in het echt dan) wel doorgedreven getraind worden hierin, dan kan James Bond onmogelijk een special agent zijn. Dus is het een bedrieger? Ja, want het is een acteur die doet alsof, en de cirkel is rond.
Het is nu ongeveer 35 jaar dat ik mensen zie sterven (door mijn beroep) - vooral, dat ik probeer te vermijden dat ze sterven. Ik moet hierbij zeer goed nadenken of ik al ooit "een kreun" heb meegemaakt op het moment van het sterven zelf. De meeste mensen kreunen lang voor het doodgaan en dat is wat wij noemen een laatste fysiologisch redmiddel van de mens, om tegen gesloten stembanden uit te ademen, wat dan een verhoogde druk in de longen geeft tijdens de uitademing. Wij noemen dat auto-PEEP. Dit neemt af naarmate de dood nadert en is weg bij de dood. In feite gaat de meerderheid van de mensen in een coma en glijden zij stilletjes weg.
Wat wel kan gebeuren is dat iemand "gaspt" wat lijkt op een spastische inademing "zonder effect". Bij mijn weten heb ik dit nog nooit verfilmd gezien.
Dus Laurent, volgens mij vatten cineasten en acteurs in hun fantasie de laatste ademhaling samen "als een kreun" - schot of geen schotwonde. Maar dat is dan ook het verschil tussen fictie en werkelijkheid hé ;o))
Dirk
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Itensieve zorgen kinderen - humanitaire rampen en veldhospitalen - weekmakers en plasticizers in medisch materiaal en het effect op het lichaam