Waarom gebruikt men geen elektrische oven in plaats van een hoogoven?

Jan, 26 jaar
5 januari 2013

Elektriciteit produceert warmte.
Waarom gebruikt men geen elektrische oven om ijzer uit zijn erts te krijgen?
Waarom gebruikt men hiervoor de dure en ingewikkelde hoogoven?

Antwoord

Er zijn verscheidene redenen waarom elektriciteit niet interessant is voor dit proces.

Om te beginnen is het energetisch oninteressant om elektriciteit te gebruiken. Elektriciteit is een 'hoge energievorm' die extreem veelzijdig is, maar relatief duur om te maken. Als we zoals in dit geval enkel verwarmen, dan is het beter om een directe brandstof te gebruiken. Stel bijvoorbeeld dat de elektriciteit gemaakt wordt met een gascentrale, dan wordt er reeds redelijk wat energie verloren bij de productie en transport van elektriciteit. Men kan dan beter gewoon het gas ter plaatse verbranden, met een rendement van nagenoeg 100%, als het toch maar is om te verwarmen. Aangezien de vermogens die bij het proces van een hoogoven duizelingwekkend hoog zijn, zijn zulke beschouwingen over het rendement zeer nuttig. Ook de grootteorde van de verbruikte stroom zou echt wel extreem hoog zijn. De site van voormalig Sidmar is nu al een van de grootste elektrische afnemers (zij hangen reeds aan het net op niveau hoogspanning). Moest het hoogovenproces ook elektrisch gaan, dan zou het totale verbruik minstens een grootteorde toenemen.

Ten tweede is het technisch niet haalbaar om de hoogoven elektrisch te verwarmen. Je kan er al zeker geen verwarmingselement zetten, want dat zou smelten. Je kan er ook geen elektrische contacten zetten, want er zijn geen elektrisch geleidende materialen bekend die aan de extreem hoge temperaturen kunnen weerstaan. De hoge temperaturen zijn zelfs zo vijandig, dat er in de hoogoven niet een een klep of kraan is om het vloeibare metaal af te voeren. Om dit laatste uit te voeren moet men telkens opnieuw een gat boren, dat daarna weer dichtgemaakt wordt met een prop klei. Een erg eenvoudige en afdoende oplossing voor een bijzonder netelig probleem.

Ten derde is het zo dat de brandstof (zijnde koolstof, onder de vorm van bv. houtskool maar tegenwoordig steeds cokes) tegelijkertijd ook nodig is voor de chemische reactie in de hoogoven. De brandstof heeft dus 2 doelen! De betreffende reactie is een reductie van het ijzererts. Dat is de tegengestelde reactie van oxidatie (roesten).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw