Kan een auto op planten rijden?

Jonas, 13 jaar
28 december 2012

Voor techniek moeten wij de CO2-uitstoot beperken. Daarom dacht ik aan de lessen natuurwetenschappen waarin we geleerd hebben dat planten zetmeel maken dus misschien kan je het zetmeel uit die planten halen en je auto er dan op laten rijden of je kan misschien het proces om zetmeel te maken overdoen in de auto.
(Het moet in de nabije toekomst mogelijk zijn.)

Antwoord

Auto's kunnen momenteel reeds op planten rijden. Het is technisch zelfs allemaal al in orde. Zetmeel is wel niet zo interessant. Planten produceren echter ook olie. Koolzaad is daar een goed voorbeeld van, maar ook olijven en zonnebloemen.

Auto's die rijden op koolzaadolie is niet nieuw. Men kan gebruik maken van een gewone dieselauto met enkele marginale veranderingen (voorverwarming om de stroperigheid van de brandstof te kunnen verlagen als het koud is, filter en dergelijke).

Het voordeel van plantaardige olie is dat het een CO2-neutraal proces is. De CO2 die geproduceerd wordt bij de verbranding is kort daarvoor immers uit de lucht gehaald door de planten, waardoor er netto geen CO2-verhoging is. Het hele proces is echter erg landbouwgrondintensief. Men kan de hele industrie niet laten draaien op koolzaadolie, want men zou veel te weinig land hebben. Ook is het zo dat door deze landschaarste brandstofproductie en voedselproductie zouden botsen, wat zonder twijfel erg onaangename gevolgen heeft voor veel mensen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw