Heeft men een fout gemaakt in de berekening van hoe oud de oerknal is ?

Ashley, 16 jaar
9 december 2012

De oerknal is een dikke 13 miljard jaar oud, en vandaag de dag kunnen wetenschappers nog altijd het licht zien van de uitdijende oerknal op 13 miljard lichtjaar, maar aangezien dat die 13 miljard jaar nodig hebben om ons te bereiken, is dit toch 26 miljard jaar lichtjaar van ons weg ? Maar doordat de oerknal uitdijt zal dit dus minder dan 26 miljard lichtjaar zijn en zo een 25 a 24 miljard jaar geleden gebeurd zijn. Of hadden ze die berekening al gemaakt? Of is dit gewoon een foute redenering?

Antwoord

Het licht dat ons nu van de oerknal (net niet) bereikt, werd 13.7 miljard jaar geleden uitgestuurd; de plaats van waar dat licht is uitgezonden, staat nu ongeveer driemaal verder dan 13.7 miljard lichtjaar, op ongeveer 41 miljard lichtjaar, omdat de ruimte waardoor dat licht zich heeft voortgeplant, gestadig is gegroeid: wat in het eerste jaar een lichtjaar was, is nu al veel groter.

Toen het heelal pas geboren was, was de oerknal hier, en was hier overal.  Sindsdien moeten we steeds verder kijken om de signalen van de oerknal te zien, tot onze 'horizon', en die is in lichtjaar dus ongeveer drie maal verder verwijderd dan het heelal in jaren oud is.  De ouderdom haalt men uit de snelheid waarmee de expansie gebeurt; de afstand van de oerknal nu bepaalt men uit de gemeten ouderdom en de modellen over het heelal, niet omgekeerd.

Een signaal komt tot ons met de lichtsnelheid.  Van alles dat zich van ons verwijdert met een snelheid kleiner dan de lichtsnelheid, zien we nu dus signalen die uitgezonden zijn na de oerknal, we zien objecten die oud zijn, maar niet zo oud als het heelal.  De signalen van de oerknal zelf verwijderen zich van ons met de lichtsnelheid: hun snelheid naar ons toe wordt gecompenseerd door de verwijdering van ons weg.

Merk op dat het een illusie is om echt lichtsignalen van de oerknal waar te nemen.  Gedurende de eerste epoche van het heelal was het heet en waren de deeltjes geladen, zodat licht niet in een rechte lijn kon lopen.  Bovendien betekent de expansie ook dat het licht van de oerknal roodverschoven is tot oneindige grote golflengten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be