Als we naar de sterren kijken met microscopen, heeft dat licht van die ster jaren afgelegd om tot bij ons te geraken. Dus wij zien de ster eigenlijk een x-aantal jaar terug. Geldt dit ook voor op aarde? Als iemand op 2 kilometer afstand van mij staat, heeft het licht dat die persoon reflecteert x-aantal tijd nodig. Waarschijnlijk wel héél minuscuul om mijn netvlies te bereiken. Dus eigenlijk zien we alles uit een miniscuul verleden? Niet?
Beste Wout,
Je hebt volledig gelijk.
De snelheid van het licht is ongeveer 300000 km/s. Dat wilt zeggen: ongeveer 7,5 keer de aarde rond op 1 seconde tijd omdat de omtrek van de aarde ongeveer 40000 km is.
Ander voorbeeld: zo duurt het ongeveer 1,28 s voor het licht om van de maan de aarde te bereiken omdat de afstand gemiddeld ongeveer 384000 km bedraagt.
Nog een ander voorbeeld: het duurt 500 s (8 minuten en 20 seconden) voor het licht om van de zon de aarde te bereiken. Dit wilt zeggen dat wanneer je nog net het laatste streepje licht van de ondergaande zon ziet, deze eigenlijk al een dikke 8 minuten "onder" is. Of dat de zon 's morgens eigenlijk al "op" is (geometrisch gezien) een dikke 8 minuten voor zonsopgang.
Je kunt nu zelf de omrekening maken naar 2 km: daar heeft het licht 0,00000667 seconden voor nodig. Verwaarloosbaar klein dus, toch zeker ten opzichte van de voortplantingssnelheid van geluid in lucht. Mocht die persoon een geweerschot lossen, dan hoor je dat daarentegen pas een 6-tal seconden later aangezien deze voortplantingssnelheid ongeveer 340 m/s bedraagt (bijna 1 miljoen keer trager dus). En aangezien de snelheid van de kogel tussen deze van het geluid en het licht zit (maar natuurlijk veel dichter bij deze van het geluid), zou iemand al geraakt zijn na het zien van het schot, maar vóór het horen van de knal.
Ook dit bericht bereikt jou onder andere via elektromagnetische straling (bijvoorbeeld doorheen de glasvezelkabel), net als zichtbaar licht.
Beste groeten dus uit het minuscule verleden,
Pieter Schevenels
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
geluid akoestiek bouwkunde