Antwoord
Het witte dat je ziet in warm water zijn heel kleine zuurstofbelletjes.
Zuurstof lost beter op in koud water dan in warm water. Als je koud water gaat verwarmen, vermindert dus de oplosbaarheid van zuurstof, en komt er zuurstof vrij. Die zal in het begin verschijnen als hele kleine belletjes. Deze maken het water wit. Als je lang genoeg wacht, kunnen de belletjes ontsnappen en krijg je opnieuw helder water.
Deze vorming van zuurstofbelletjes gaat trouwens gepaard met de nodige decibels. Heb je al gemerkt hoeveel lawaai een waterkoker kan maken vooraleer het water kookt? Het zijn deze zuurstofbelletjes die zo veel lawaai maken. Omdat het héél veel heel kleine belletjes zijn, klinkt het als een soort ruis. Het koken daarentegen gebeurt met veel minder bellen (deze zijn van waterdamp in plaats van zuurstof) maar wel grotere, en dat geeft eerder een "blubblub"-geluid.
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.