Waarom moet men een diepvriesproduct bewaren bij -18°C en niet bijvoorbeeld bij -13°C? Heeft dit te maken met de wateractiviteit?

Stijn, 33 jaar
5 december 2012

Antwoord

Stijn,

Deze temperatuur is de laagste temperatuur waarbij sommige micro-organismen (de psychrofielen, dit betekent letterlijk: "houden van koude") nog kunnen groeien.
Hoewel de wateractiviteit ook afhangt van de temperatuur, is dat een conserverende factor die eerder samenhangt met drogen of met pekelen en konfijten. Daardoor daalt de beschikbaarheid van water voor de micro-organismen, waardoor deze minder zullen groeien.

Ook nog dit meegeven: bevriezen doodt niet alle micro-organismen af. Wanneer bevroren producten ontdooien, zijn ze dus opnieuw onderhevig aan bederf.

Met vriendelijke groeten,

Johan Claes
Docent Biowetenschappen
Lab4Food

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be