Hoelang bestaan apen al?

An-Sofie Poplevin, 11 jaar
30 november 2012

Aangezien de meeste zeggen dat wij afkomstig zijn van de apen. Hoelang bestaan ze dan? In de prehistorie waren er ook al mensen, dan zouden ze toch wel enorm lang moeten bestaan?

Antwoord

Beste An-Sofie,

Het staat wetenschappelijk vast dat wij afkomstig zijn van een voorouder die een mensaap was.  Dat was geen soort zoals die nu leeft, maar wel een soort die misschien op een chimpansee leek.

Je hebt het dus juist gezien: apen moet dus zeker al langer bestaan dan de mens!  We weten dat al een hele tijd, want de oudste fossielen van oermensen zijn enkele miljoenen jaren oud, en de oudste fossielen van apen zijn enkele tientallen miljoenen jaren oud.
Naast de fossielen hebben we de laatste jaren een nieuwe en heel objectieve manier om de evolutie in kaart te brengen én om vrij nauwkeurig in te schatten wanneer diergroepen of zelfs soorten zijn ontstaan: de studie van het erfelijk materiaal (de genetica) van levende soorten (bijvoorbeeld de mens) en zelfs van sommige fossielen (bv. neanderthalers)!

Wat leren we hieruit?
Wij, de moderne mens of Homo sapiens, zijn in Afrika ontstaan en lopen ongeveer tweehonderdduizend jaar rond op de aarde. 
De allereerste primitieve mens situeert zich ongeveer zeven miljoen jaar geleden.
De eerste mensaap ontstond ongeveer 20 miljoen jaar geleden.
De eerste primaten (die geleid hebben tot de huidige apen) ontstonden ongeveer 80 miljoen jaar geleden.  Kunnen we dit "enorm lang" geleden noemen?  Ja, als je het vergelijkt met de mens. Neen, als je beseft dat de aarde 4,6 miljard jaar oud is!

De moderne mens is dus een heel jonge soort als je het vergelijkt met de eerste aapachtigen.  Dat waren natuurlijk geen apen zoals we ze nu kennen, maar meer primitieve voorouders.  In de tijd van de allereerste mensachtigen waren er bijvoorbeeld nog geen chimpansees en bonobo's, want die soorten ontstonden zelf pas ongeveer drie miljoen jaar geleden.

Kristiaan

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Kristiaan D'Aout

Biologie, biomechanica, primatologie, voortbeweging

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be