Zijn kokosnoten noten?

djfhhb, 9 jaar
18 november 2012

Antwoord

Kokosnoten zijn eigenlijk geen noten, botanisch gezien zijn het steenvruchten. Je kan ze dus vergelijken met perziken of pruimen.

Steenvruchten bestaan uit volgende delen (van buiten naar binnen):
1) een schil: het velletje van de perzik en de glanzende groene of gele buitenkant van een volledige kokosnoot die nog aan de boom hangt
2) een dikke laag vruchtvlees: bij de perzik is dat hetgeen we opeten, bij de kokosnoot is dat een dikke vezellaag die ervoor zorgt dat de kokosnoot kan dobberen op het water en zo naar een ander eiland kan drijven; de vezels van deze laag 'vruchtvlees' worden gebruikt om borstels en kokosmatten te maken
3) een steen: houtachtig van structuur waarbinnen zich het zaadje bevindt. De steen is de kokosnoot zoals we die in de winkel kunnen vinden.

Het zaad(je) zelf bestaat ook nog uit verschillende delen zoals een dun bruin laagje dat tegen de binnenkant van de steen plakt en een dikke witte laag kokos en niet te vergeten, de kokosmelk en het allerbelangrijkste: het embryo of babykokospalmpje. Kokosmelk en kokos dienen als voedingsstoffen voor het kleine kokospalmpje dat zal kiemen. Het groeit met zijn worteltje door één van de drie gaatjes in de kokosnoot, idem voor het stengeltje.

Echte noten zoals de eikel of de hazelnoot zijn hard en houtachtig en dus niet omgeven door vruchtvlees zoals bij steenvruchten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw