Hoe is de mens ontstaan?

gulsum, 12 jaar
16 november 2012

Hoe is de mens eigenlijk ontstaan? Sommigen zeggen dat we afkomstig zijn van apen en sommigen zeggen dat Allah ons heeft gemaakt. Hoe is het echt gegaan?

Antwoord

Beste Gulsum,

Waar komt de mens vandaan?  Dat is een heel goede vraag, die de mens zich al duizenden jaren stelt.  In de loop van de geschiedenis zijn er heel veel verschillende antwoorden geformuleerd, heel dikwijls in de vorm van een scheppingsverhaal. Het is heel interessant om te zien hoe verschillende culturen en verschillende tijdperken hun eigen verhalen hebben.  In sommige culturen schept één god de mens (je haalde zelf Allah al aan), in andere zijn er meerdere goden (zie bijvoorbeeld Egyptische scheppingsverhalen of het Hindoeïsme) en soms zijn er geen (bijvoorbeeld in het Boeddhisme).

Met de vooruitgang van de wetenschap zijn we steeds beter in staat om objectief te bestuderen waar we écht vandaan komen.  Een eerste grote stap was Darwin, die een dikke 150 jaar geleden de evolutietheorie opstelde.  Daarna konden we de erfelijkheid bestuderen, en niet alleen verwantschappen tussen mensen aantonen maar ook tussen mensen en dieren.

Door het onderzoek van fossielen en van de erfelijkheid weten we nu dat de mens zich geleidelijk ontwikkeld heeft uit meer primitieve voorouders.  Die voorouders zijn dan weer ontstaan uit een nog primitievere mensaap-achtige soort.  We weten zelfs dat dit ongeveer 7 miljoen jaar geleden moet gebeurd zijn.  Op deze site (www.ikhebeenvraag.be) en ook op Wikipedia en Natuurinformatie vind je hierover veel informatie.

Dus om op je vraag te antwoorden: we zijn afkomstig van apen, maar niet van een soort die nu leeft (dus niet bijvoorbeeld een chimpansee of gorilla).  Wél zijn we afkomstig van een primitievere mensapensoort die intussen uitgestorven is en die vermoedelijk sterk op een chimpansee of bonobo leek.  De evolutie heeft er dan voor gezorgd dat ongeveer tweehonderdduizend jaar geleden onze soort ontstond, de Homo sapiens.

Beste groeten!

Kristiaan D'Août

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw