De meest zuivere alcohol in de handel is 94°. waarom geen 100°?

de beule, 60 jaar
6 oktober 2012

Antwoord

Beste,

Wanneer je alcohol maakt door vergisting, zoals bij het maken van bier of wijn, wordt er maximum 15 % alcohol gevormd. Vanaf dan begint de gist immers af te sterven.

Hogere concentarties van alcohol kan je maken door te destilleren. Wanneer je alcohol-water mengsels destilleert is er iets merkwaardigs aan de hand. Het kookpunt van zuiver (100 %) alcohol is 78,3 °C; van zuiver water uiteraard 100 °C. Mengsels van alcohol en water hebben een kookpunt dat tussen beiden in ligt. Echter, bij een alcoholconcentratie van 95,6 % is het kookpunt iets lager dan het kookpunt van zuiver alcohol, namelijk 78,1 °C. Door dit merkwaardige fenomeen is het onmogelijk om alcohol te maken die een hogere concentratie heeft dan 95,6 %. Deze samenstelling wordt azeotroop genoemd.

Zeer zuivere alcohol van 100 % kan gemaakt worden door bvb een droogmiddel, zoals ongebluste kalk toe te voegen. Deze ongebluste kalk reageert met het beetje water dat aanwezig is, waardoor de alcohol kan gedestillerd worden tot 100 % zuiverheid.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be