Kan radioactieve straling psychische problemen veroorzaken?

Nikko, 26 jaar
28 september 2012

Op diverse websites kan je lezen over radioactieve besmetting van de mens. Die besmetting kan het menselijk lichaam aantasten en kankers veroorzaken.
Ik vraag me echter af of een radioactief besmet persoon, of iemand die toch ruime tijd blootgesteld is geweest aan radioactieve straling, hiervan ook psychische problemen kan ondervinden?
Met "psychische problemen" doel ik niet op problemen ten gevolge van andere lichaamsklachten, maar wel rechtstreekse effecten van radioactiviteit op de psyche van de mens.
Kan er een verandering optreden in de hersenactiviteit of in het hersenpatroon?

Antwoord

Dag Nikko,

Een persoon kan maar radioactief besmet zijn als hij atomen in zijn lichaam heeft die radioactief zijn. Bij sommige atomen (bijvoorbeeld zware gevallen als uranium, maar ook lichtere, gesplitste atomen) is de verhouding tussen het aantal neutronen en protonen uit balans, wat ervoor kan zorgen dat er kleine deeltjes worden afgevuurd om het evenwicht te herstellen. Zulke atomen zijn dus radioactief gedurende de tijd dat het evenwicht nog niet hersteld is. Je kan ze in je lichaam krijgen via voedsel of eventueel ook door inademing. In dat geval ben je dus zelf een heel klein beetje radioactief, wat dus heel ongezond is voor jezelf. Alleen in zware gevallen ben je ook zodanig radioactief dat andere mensen de afgevuurde deeltjes in hun lichaam zouden kunnen krijgen. Bijvoorbeeld na een zware nucleaire (=atoomkern) behandeling in een ziekenhuis of mensen die een nucleaire ramp hebben doorgemaakt. Maar eigenlijk is dat geen reëel gevaar.

Als je geen radioactieve atomen in je lichaam krijgt, ben je niet radioactief. Ook niet als je van buitenaf bestraald wordt door schadelijke straling. Straling is schadelijk als ze in staat is om (bio)moleculen in stukken te breken, maar dat betekent niet dat je er zelf door begint te stralen.

Om nu op je vraag te antwoorden: schadelijke straling kan je niet waarnemen. Je kan er dus ook geen rechtstreekse psychische klachten door krijgen. Het is dus vooral valse kennis over straling die onmiddellijk voor psychische klachten kunnen zorgen.
Er is natuurlijk wel zonlicht, dat een mengeling is van schadelijke en onschadelijke straling. Maar de warmte en het licht die je ervan waarneemt zijn onschadelijk omdat ze niet in staat zijn om moleculen te breken. De schadelijke ultraviolette straling is op zich niet waarneembaar. Mocht schadelijke straling in zo'n grote mate aanwezig zijn dat je de opwarming ervan begint te voelen, dan zou je niet al te lang overleven. Het zogenaamde verbranden van de huid in de zon is dus een heel misleidende term. De pijn is een ontstekingsreactie die op zich niets met een hoge temperatuur te maken heeft.

Groeten,
Ward

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw