Ik heb gemerkt dat de zee en bepaalde meren verschillende kleurschakeringen hebben. Waarom kan de zee niet egaal uit één kleur bestaan? Zijn hiervoor bepaalde dingen verantwoordelijk?
De kleur van het water van een zee of van een meer wordt bepaald door de aan- of afwezigheid van sedimenten (zand of klei) in het water. Het water van de Middellandse zee bjvoorbeeld is helder en blauw omdat er weinig of geen sediment in aanwezig is en dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Noordzee waar de zeebodem uit zand (en klei op sommige plaatsen) bestaat dat omgewoeld wordt door de golven. In de brandingszone is de kleur van het water daardoor soms bruin. De kleur van het water reflecteert trouwens ook de kleur van de lucht. Bij helder weer zal het water van een zee er blauwer uitzien dan bij bewolkt weer en de kleur dan grijs is.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
geologisch onderzoek van lage kustgebieden (polders, deltas en estuaria); zeespiegelveranderingen in de laatste 10.000 jaar; geoarcheologie in kust- en fluviatiele vlaktes; quartairgeologie van het Belgisch Continentaal Plat.