Waarom wordt de vingerafdruk niet toegepast in e-bankingsystemen?

Robert R.A., 57 jaar
9 september 2012

In Nederland moet een aanvrager van een (nieuw) paspoort ook een vingerafdruk afstaan. Om Amerika binnen te komen als reiziger, is dat reeds jaren verplicht. Een mevrouw kreeg bij de Hogere Raad nul op haar rekest, toen ze beroep aantekende, voor het niet afstaan van haar vingerafdruk. Waarom kan de vingerafdruk niet toegepast worden in het Internet-betaalverkeer, ten einde cybercriminaliteit tegen te gaan?

Antwoord

Dit is een zeer goede vraag.

Er zijn verschillende redenen hiervoor. Een eerste reden is de terughoudendheid dat vele mensen hebben ten aanzien van vingerafdrukken. Die worden helaas te vaak geassocieerd met criminaliteit. Een tweede reden is dat er twee manieren zijn om vingerafdrukken te nemen: 1) een rollende vingerafdruk waarbij men de vinger rolt van de ene kant van de nagel tot aan de andere kant en 2) een glijdende vingerafdruk waarbij de vinger van boven naar onder laat glijden over een detecterend oppervlak. De eerste methode levert een hogere betrouwbaarheid op dan de eerst maar is wat ingewikkelder te nemen. De meeste bestaande commerciële systemen (bv. op een toetsenbord van een PC of op een PC-muis) zijn van het tweede type en dus eigenlijk minder nauwkeurig. Ten slotte kan het detecterende oppervlakte verschillend zijn: dit kan optisch, capacitief of ultrasoon zijn. Dit beïnvloedt de prijs nogal.

Technologisch zijn er dus wat mogelijkheden maar geen onoverkomelijke problemen.

Er zijn echter wel mogelijks problemen bij de implementatie van een dergelijke technologie. Alle toestellen moeten immers aangepast worden en er moet een registratiesysteem opgezet worden. Iedereen moet dus eerst zijn correcte vingerafdruk afgeven alvorens die gebruikt kan worden.
Vingerafdrukken behoren tot de persoonsgebonden gegevens en mogen dus zonder toestemming van de eigenaar niet worden opgeslagen in een elektronische systeem of computer. Dit kan opnieuw een probleem geven, wanneer mensen dus geen toestemming geven. Hiervoor zijn er wel oplossingen, zoals de vingerprint encrypteren, maar dat is niet altijd voor iedereen duidelijk.

Kortom, er zijn heel wat hindernissen te nemen en ten slotte kunnen we ook stellen dat banken niet altijd heel snel een nieuwe (?) technologie invoeren. Zo zijn er nog altijd banken (niet in België) die louter met magneetkaarten werken en de cryptografische chipkaart nog niet hebben ingevoerd.

Mvg
Jan Devos

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be