Gaat het om afval die schepen overboord gooien? Of zijn er landen waar men huishoudelijke afval in zee dumpt in plaats van te verbranden of op land te storten? Of is er nog een andere oorzaak?
De plastiek troep in de zeeën kan echt overal vandaan komen.
Op het strand gooien toeristen blikjes en verpakkingen op het strand. De wind en de golven nemen ze mee in zee.
Op zee zullen er vast wel mensen zijn die hun afval overboord gooien in plaats van het in een haven aan land te brengen.
Aan de oevers van rivieren gooien mensen hun troep weg, of belandt er vuilnis in het water. Het water van de rivier, en al het afval wordt meengenomen naar zee.
Op een feestje worden tientallen ballonnen opgelaten. Die komen in de hogere luchtlagen terecht, gaan stuk, en de wind blaast de ballonnen en de lintjes naar zee...
Na de tsunami in Japan werden tonnen en tonnen materiaal van huizen en inboedel mee in zee gesleurd. Ook dat materiaal maakt deel uit van de troep in zee.
Soms gebeurt het ook dat containers van op een schip in zee vallen. De inhoud komt dan in zee terecht en wordt meegesleurd met stromingen en wind.
In ontwikkelingslanden is het afvalbeleid niet altijd even goed georganiseerd en daar is het mogelijk dat afval gewoon in de rivier of in de zee gegooid wordt, in plaats van verzameld.
Al de plastiek troep blijft op zee rondzwerven en legt duizenden kilometers af door stromingen en de wind. Aangezien plastiek niet gecomposteerd wordt, maar alleen maar in kleinere stukjes uit elkaar valt, blijft dit gewoon in zee….
Gelukkig is de publieke opinie in Europa wel aan het veranderen, en zijn er steeds minder mensen die vuil op de grond gooien, ballonnen oplaten of vuilnis in zee dumpen. In sommige landen is dit echter geen prioriteit.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Wetenschapscommunicator met expertise in landbouw en mariene biologie