Wat is de chemische samenstelling van een pintje?

Renke, 26 jaar
27 augustus 2012

Welk percentage water (dus puur H20) zit er in een pils? En betekent 5,2% alcohol ook dat er dus in een pintje van 250ml 13ml alcohol aanwezig is?

Antwoord

Beste Renke,

5,2% alcohol betekent inderdaad dat er in een pintje van 250 ml 13 ml alcohol zit. Een pintje bevat ook tussen de 8 tot 9 g ‘grote’ graansuikers. Dit zijn geen suikers die te vergelijken zijn met zoete ‘kleine’ suikers. De ‘grote’ suikers in bier zijn afkomstig van het zetmeel van het graan en dit zetmeel is tijdens het brouwproces omgezet in suikers die deels door de gist dan later omgezet zijn tot alcohol. De ‘grote’ graansuikers die niet kunnen omgezet worden door de gist tot alcohol zitten nog in het pintje.

De hoofdbestanddelen van een pintje van 250 ml zijn dus water, alcohol en ‘grote’ graansuikers. Een pintje bevat natuurlijk ook hopbestanddelen, eiwitten, vitaminen en allerlei aroma’s die vooral gevormd zijn door de gist; maar dit zijn telkens kleine hoeveelheden. Een pintje bevat verwaarloosbare hoeveelheden vet en nooit cholesterol.

Met vriendelijke groeten,
Anita Van Landschoot

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw