Is "Vitafytea Isopro 40" aan of af te raden gezien er vaak borstkanker in mijn familie voorkomt?

Lydia, 56 jaar
3 augustus 2012

Ik zit in de menopauze en heb een vraag i.v.m. het product "Vitafytea Isopro 40". Mijn jongste zus is in 2001 overleden aan borstkanker, bij een andere zus hebben ze 2 jaar geleden eveneens borstkanker ontdekt waarvan ze gelukkig genezen is. Ik heb 2 achternichten die eveneens genezen zijn van borstkanker en een oudtante die borstkanker had...
Mijn huisarts, die het voorschreef zegt dat het zelfs goed is tegen borstkanker, maar dan lees ik weer dit artikel ------ Mag een vrouw met een verleden van borstkanker Soja-isoflavonen (vitafytea isopro) gebruiken ? Volgens specialist zou dit immers mogelijk opnieuw borstkanker kunnen genereren. Hoewel goede klinische studies bij de mens ontbreken, kan op basis van studies bij diermodellen gesteld worden dat patiënten met een verhoogd risico op borstkanker of een verleden van borstkanker best het gebruik van voedingssupplementen op basis van soja-isoflavonen vermijden. Indien de patiënt toch een dergelijk preparaat wenst te gebruiken kan zij dit best bespreken met de behandelende arts. -------
Wie of wat moet ik nu geloven ? mijn vraag is ook aan u...is "Vitafytea Isopro 40" aan of af te raden gezien er vaak borstkanker in mijn familie voorkomt.

Vriendelijke groeten

Antwoord

Beste,

Zoals met veel dingen uit de medische wetenschap, is er hierover niets gekend. Niemand zal u met zekerheid kunnen zeggen of het veilig is; er bestaan gewoon geen studies over.

We weten wel dat als een middel werkt tegen menopauzale klachten via hormonale weg (zoals isoflavonen) er misschien ook een stimulatie kan zijn van borstkankercellen. Als het niet werkt (en dan kun je je afvragen waarom je dat product slikt) zal het ook niet gevaarlijk zijn, maar we kennen uiteraard niet alle risico's van de isoflavonen.

Als u dus op zeker wil spelen: niet nemen.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw