Als alles in de natuur geregeld is volgens de Fibonacci reeks is er dan geen enkele bloem met 6, 7, ... blaadjes?

Evy, 75 jaar
28 juli 2012

Alles in de natuur valt terug op de getallenreeks van Fibonacci. Zijn er dan geen bloemen met 6, 7, 14 of 23 blaadjes ?

Antwoord

Beste Evy

In de natuur vind je inderdaad vaak patronen die een verband hebben met de getallen van Fibonacci, bijvoorbeeld het aantal blaadjes aan een bloem. Het is echter niet zo dat het aantal blaadjes altijd een getal van Fibonacci is maar heel vaak is dat wel het geval.

Je kent waarschijnlijk wel klaver(tjes), die hebben bijna altijd 3 blaadjes maar heel uitzonderlijk vind je er met 4 (of zelfs meer) blaadjes. Het vinden van zo een 'klavertjevier' zou volgens sommigen geluk brengen, net omdat ze zo zeldzaam zijn. Daar geloof ik niet in, maar ze bestaan wel en dus bestaan er ook plantjes met een ander aantal blaadjes dan de getallen van Fibonacci.

Je zou kunnen zeggen dat zo een klavertjevier eigenlijk een 'uitzondering' is op het normale klavertje met drie blaadjes, maar er bestaan nog wel andere bloemen met bijvoorbeeld 4 blaadjes, zoals de Fuchsia. Via de bijgevoegde link kom je terecht op een website (in het Engels) met nog meer voorbeelden; zowel van planten mét Fibonacci-getallen als van uitzonderingen daarop (onderaan de pagina).

Groeten
Tom

Reacties op dit antwoord

  • 08/08/2012 - Evy (vraagsteller)

    Heel hartelijk dank voor uw antwoord !

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw