Als het higgsdeeltje de massa van andere deeltjes zou moeten verklaren, hoe verklaar je dan dat het zelf een massa heeft?

Annneleen, 15 jaar
14 juli 2012

Antwoord

Er is een grote misvatting die verspreid wordt, en dat is dat higgsdeeltjes andere deeltjes massa geven. Een foton (licht) deeltje kan je beschouwen als een rimpeling in het elektrisch veld. Een higgsdeeltje kan je beschouwen als een rimpeling in het higgsveld. Er heerst dus een higgsveld waar alle deeltjes doorheen bewegen. Sommige deeltjes voelen dit veld goed, ondervinden er veel weerstand van, en krijgen daardoor veel massa. Andere deeltjes voelen dit veld minder, en krijgen daardoor een kleinere massa. Een foton bijvoorbeeld voelt het higgsveld helemaal niet, en heeft dus geen massa. Een higgsdeeltje voelt ook dit higgsveld en heeft dus ook een massa! Het is dus dit higgsveld dat de deeltjes massa geeft (inclusief het higgsdeeltje zelf). Opdat het higgsveld zou bestaan, moet er ook een higgsdeeltje (rimpeling in dit veld) bestaan. Dit is recent waargenomen en bevestigd. Dus onrechtstreeks weet men via het higgsdeeltje dat (het Higgs veld bestaat en dus dat) andere deeltjes massa krijgen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Jan Buytaert

Biomedische Fysica en Optica: *midden- en binnenoor mechanica *elektro-optica *tomografie *interferometrie *3D beeldvorming *endoscopie *beeldverwerking *profilometrie *topografie *programmeren *klassieke fysica

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw