Klopt het dat Duvel als enige bier nog nagist in je maag?

Tim, 23 jaar
13 juli 2012

Op café doet het verhaal de ronde dat Duvel nog zou nagisten in je maag. Het lijkt me erg onwaarschijnlijk omdat de pH in de maag te laag is.

Antwoord

Beste Tim,

Om nog te kunnen nagisten in de maag, moet de gist inderdaad kunnen overleven en actief zijn in de zure maag en moet de gist ook kleine suikers hebben. In het nagegiste bier (inclusief Duvel) zitten er geen kleine suikers meer. Als de gist in de maag verder kan nagisten, dan betekent dit dat er kleine suikers in de maag aanwezig zijn, afkomstig van andere voedingsmiddelen of eventueel van restsuikers in het bier. Restsuikers in het bier zijn grote suikerverbindingen die door de enzymen van de spijsvertering van de mens, te beginnen bij enzymen in speeksel, kunnen omgezet worden tot kleine suikers.

Dus als de gist overleeft in de maag en kleine suikers heeft, kan hij nog verder nagisten. Iedere brouwerijgist heeft unieke eigenschappen voor het bier. Voor wat het overleven in moeilijke omstandigheden betreft zijn er zeker meerdere brouwerijgisten van bieren met nagisting die de maagcondities kort kunnen doorstaan.

Met vriendelijke groeten,

Anita Van Landschoot

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw