Een vriendin van me kreeg een hartstilstand. Ze was 42 jaar en had geen noemenswaardige kwalen of erfelijke aandoendingen. Zij was wél een fervente zout-eter; op alles wat ze at deed ze aanzienlijk veel extra zout bovenop. (Het strooipotje zout had ze altijd bij in haar handtas). Kan er een oorzakelijk verband zijn tussen veel zout eten en een hartstilstand krijgen? Of heeft dit absoluut niets met elkaar te maken?
Wendy,
Overmatig veel zout eten kan onrechtstreeks een rol spelen in het uitlokken van hart- of vaatproblemen, door het verhogen van de bloeddruk. Een hoge bloeddruk zal op lange termijn (eventueel in combinatie met andere risicofactoren zoals cholesterol, roken, overgewicht en suikerziekte) leiden tot hartproblemen, zoals een hartinfarct of een hartstilstand.
Zonder andere risicofactoren zal een te hoge zoutinname echter zelden een reden zijn om als vrouw op dergelijke jonge leeftijd plots te overlijden. In vele gevallen gaat het dan eerder om een (niet ontdekte) aangeboren afwijking van het hart die aanleiding geeft tot ritmestoornissen. Een nazicht van de directe familieleden (broers, zusters, kinderen) is dan ook nodig als er zo een onverwacht plots overlijden optreedt.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Hart- en vaatziekten (specialisatie preventie en revalidatie) Fysiologie en pathofysiologie van hart- en bloedvaten