Hoe zit een skelet van een mol in elkaar?

Bart, 24 jaar
25 juni 2012

Ik heb een skelet van een mol welke ik graag in elkaar wil puzzelen. Helaas blijkt dit geen makkelijke opgave te zijn. Sommige botjes zijn erg klein en goed gelijkend op elkaar. Kunnen jullie mij hierbij helpen?

Antwoord

Beste Bart,

Skeletten van kleinere dieren opnieuw in mekaar puzzelen is geen evidentie. Zeker het pols- en hielgewricht zullen een uitdaging vormen. Dat is ook een van de redenen waarom de kleine skeletten vaak zogenaamd koud worden geprepareerd waardoor de ligamenten en gewrichtsbanden en dus de gewrichten intact blijven. Zo weet men zeker dat er anatomisch geen fout gemaakt wordt bij het monteren van het skelet. Andere opties zijn het nemen van röntgenopnames voordat het kadaver wordt gedissecteerd.
Er staat in het museum morfologie van de UGent een gemonteerd skelet van een mol. U kan steeds komen vergelijken (http://www.ugent.be/di/morfologie/nl/dienstverlening/museum). Er kunnen u eventueel ook foto's van het skelet worden opgestuurd.

Groeten,
Marjan Doom

Reacties op dit antwoord

  • 27/06/2012 - Bart (vraagsteller)

    Beste, Bedankt voor de tips! Hoe gaat het koud prepareren precies in zijn werk? Aangezien ik het nogal druk heb met werk kan ik niet direct op de universiteit geraken. Het zou heel vriendelijk zijn moest u enkele foto's kunnen doorsturen. Groeten Bart

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw