Dit vertelde iemand me toen we op kamp met de scouts zilverpapier gebruikten om aardappeltjes in de hete kolen te leggen. Je zou dus niet de aardappeltjes met de blinkende kant naar binnen mogen inpakken.
Beste Sophie,
Je weet wellicht dat wat je in je vraag zilverpapier noemt, eigenlijk aluminiumfolie is. Dat aluminiumfolie een matte en een glanzende kant heeft, komt door de manier van produceren. Aluminiumfolie maak je door een blok massief aluminium steeds dunner te maken, door het verschillende keren door een wals te halen, die het blok elke keer een beetje platter drukt - net zoals een pastamachine waarmee je pastadeeg uitrolt tot lasagnevellen.
Het walsen gebeurt in verschillende stappen; er is eerst een warmwalsproces bij ongeveer 500°C, waarbij de blokken aluminium van typisch 45 cm dikte worden uitgewalst tot ongeveer een halve centimeter dikte. Daarna volgt een koudwalsproces, waar het aluminium verder uitgewalst wordt van die halve centimeter tot de folie die we kennen.
Tegen het einde van de koudwals is de folie zo dun dat hij zou kunnen scheuren tijdens het walsen: om dit te vermijden wordt hij dubbelgevouwen voor de eindwals. Precies dit dubbelvouwen (in de eindwals gaan er dus twee lagen tegelijk door de wals) veroorzaakt de matte en de glanzende kant: de glanzende kant is de “buiten”kant (de kant die tegen de walsrollen aan zit), de matte kant is de kant die aan de “binnen”kant zit en dus tegen de andere laag aan zit tijdens de eindwals.
Behalve het verschil in oppervlakte-uitzicht is er verder geen enkel verschil tussen beide zijden van aluminiumfolie. Het klopt dus alleszins niet dat de ene kant giftig zou zijn, noch is er enig verschil in kookeigenschappen naargelang welke kant je aan de binnenzijde dan wel aan de buitenzijde van je voedsel wikkelt.
Je kan dus met een gerust hart kiezen hoe je aluminiumfolie gebruikt om voedsel in te pakken, het maakt geen verschil!
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
kwaliteitsmanagement, procesoptimalisatie, modelleren en simuleren van productieprocessen, kosten-batenanalyses