Dag Daphne,
Hoe ontstaat een nieuwe cel? Dat is een simpele vraag, en op het eerste zicht is het antwoord ook simpel, tot je er wat dieper over nadenkt.
Nieuwe cellen ontstaan doordat oude cellen zich delen. Bij manier van spreken snoert een cel zich in, zo diep, dat de twee delen niet langer aaneen blijven plakken, waardoor je dus twee 'deel'-cellen of dochtercellen krijgt.
In een cel zit heel wat: er is een kern (met de chromosomen - het DNA), maar er zijn ook organellen - mitochondriën die de energie voor de cel aanmaken, bij planten chloroplasten (die zijn en groen en maken suiker van zonlicht),...
Het DNA bevat de genetische informatie. Het DNA is het 'programma' van de cel en bepaalt alles wat in een cel gebeurt. Het DNA wordt voor de celdeling gekopieerd en wordt precies gelijk verdeeld over de beide dochtercellen. Indien dit niet netjes gebeurt, gaan beide dochtercellen meestal dood. Meestal gebeurt dit dus wel goed.
In het geval van zaadcellen en eicellen wordt het DNA ook verdeeld, maar het wordt niet eerst gekopieerd. Elke zaadcel of eicel krijgt dus maar een halve portie. Wanneer een zaadcel en een eicel samensmelten bij de bevruchting, krijg je dus weer een volledige portie. De bevruchte cel kan zich dan op een normale manier weer delen. Zaadcellen en eicellen delen zich niet. De helft van een halve portie, dat is wat te weinig om mee verder te kunnen.
Hoe de eerste cel ooit ontstaan is, weet men niet echt. Dat is een paar miljard jaar geleden gebeurd, en sporen hiervan zijn niet terug te vinden. Toch hebben wetenschappers hier ook wel een aantal ideeën over, maar dat is een gans ander verhaal.
Ik hoop dat dit een antwoord is op je vraag, en vooral ook dat het een beetje duidelijk is. Maar elk antwoord roept weer nieuwe vragen op. Dat is het interessante van wetenschap. Hoe meer je weet, hoe meer vragen je kunt stellen.
Groetjes, Bart
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.