Zouden er in de toekomst ruimtesondes naar Uranus of Neptunus gestuurd worden?

Erik, 12 jaar
6 juni 2012

Uranus en Neptunus zijn door de Voyager 2 onderzocht. Maar waarom stuurt men geen andere ruimtesondes meer naar Uranus of Neptunus? En wanneer wordt de volgende sonde naar Uranus of Neptunus gestuurd ?

Antwoord

Ten eerste is er de kostprijs, waardoor zulke missies niet voor de hand liggen en enkel mogelijk zijn via internationale samenwerking.
Ten tweede kan je niet zomaar op om het even welk moment lanceren. Je moet rekening houden met lanceervensters, dat zijn periodes waarbinnen je best lanceert omdat de onderlinge standen van de planeten dan optimaal zijn. In de praktijk wil men immers gebruik maken van "gravity assist", waardoor heel wat minder brandstof nodig is.
Er zijn momenteel geen echt geplande missies naar deze twee planeten. Een aantal mogelijke projecten bestaan voor Uranus, met lanceerdata rond 2020, maar dat zijn slechts vage mogelijkheden. Voor Neptunus heeft NASA een tijdje een project gehad (lancering in 2015, aankomst bij Neptunus in 2027), maar die plannen zijn weer opgeborgen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw