Bij alcoholisme kan er een gebrek aan vitamine B 12 optreden. Waardoor wordt dat veroorzaakt?

Tim, 23 jaar
26 mei 2012

Verwaarlozen alcoholici hun voeding en krijgen ze daardoor minder vitamine B12 binnen of zorgt de alcohol ervoor dat de vitamine slechter opgenomen wordt (door de cellen die de intrinsieke factor produceren te beschadigen)?

Wat is de functie van vitamine B 12? Het is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen (hemoglobine), maar wat is de exacte taak?

Bedankt!

Antwoord

Ik kan niet onmiddellijk op uw vraag antwoorden, maar ik kan u wel wat info geven die misschien een deel van uw vraag verduidelijkt.

Hieronder kan je het een en het ander lezen over de opname van vitamine B12 in het lichaam. Bij overmatig alcoholgebruik kunnen meerdere lichaamsfuncties verstoord zijn. Het is wel zo dat mensen met alcoholisme dikwijls geen gezond voedingspatroon vertonen. Daarenboven werd aangetoond dat mensen met alcoholisme die een verstoorde lever hebben, dikwijls foute serumwaarden van vitamine B12 vertonen.

1.1.        Opname van vitamine B12 in het lichaam

1.1.1.      Stap 1: opname van voedings-vitamine B12

Vitamine B12, dat gebonden is aan dierlijke proteïnen, krijgen we via ons dieet binnen. Samen met haptocorinne(HC), een carier proteïne gesecreteerd door de speekselklieren, komen deze binnen in onze maag [12,13].

1.1.2.      Stap 2: verwerking van vitamine B12 in de maag

De maag bevat pepsinogeen dat geactiveerd wordt door maagzuur (HCl), met vorming van pepsine. Pepsine is een protease die zorgt voor de splitsing van proteïnen. Intrinsieke factor (IF) en HCl worden gesecreteerd door de pariëtale cellen van de maag. Het dierlijke proteïne wordt afgesplitst waardoor vrij vitamine B12 ontstaat. Vervolgens bindt het merendeel van het vrije vitamine B12 aan HC, ook geproduceerd door de pariëtale cellen. Vrij vitamine B12 heeft een grotere affiniteit voor HC waardoor er geen binding tussen het vitamine en IF plaatsvindt.  [12,13].

1.1.3.      Stap 3: transport van maag naar dunne darm

In het duodenum worden de voedings-vitamine B12-HC-complexen vergezeld door vitamine B12-HC complexen die gesecreteerd worden in het galsap door de galblaas. Daarnaast geeft de pancreas ook proteasen af die zorgen voor de splitsing van het vitamine B12-HC complex, met vorming van vrij vitamine B12 [12,13].

1.1.4.      Stap 4: transport door dunne darm

In het jejunum wordt het vrij vitamine B12 gebonden aan de meegevoerde IF’s. Deze vitamine B12-IF complexen worden onaangetast vervoerd tot in het ileum [12,13].

1.1.5.      Stap 5: opname van vitamine B12 in bloed

In het ileum bindt het vitamine B12-IF complex met een specifieke receptor op de mucosacellen, namelijk de cubulin cellen. Door deze interactie komen de vitamine B12’s vrij en binden ze aan transportproteïnen, namelijk transcobalamine (TC) I, II en III. TCII is in mindere mate aanwezig, maar is de belangrijkste vorm omdat deze aan iedere cel in het lichaam vitamine B12 kan leveren. Elke cel bevat namelijk een TC II repector. Daarna wordt vitamine B12 getransporteerd via het portaalsysteem [12,13].

1.1.6.      Stap 6: opname van vitamine B12 door lichaamscellen

In elke cel wordt het TCII-vitamine B12 complex vanuit het bloed opgenomen door middel van endocytose. De vitamine B12 wordt vrijgesteld en daarna enzymatisch omgezet in twee van zijn coënzymen, namelijk methylcobalamine en adenosylcobalamine [12,13].zie figuur in bijlage

Een mooie overzichtsfiguur vind je in volgend artikel:

Andrès, E., Loukili, Noureddine H., Noel, E., Kaltenbach, G., Abdelgheni, Maher Ben, Perrin, Anne E., Noblet-Dick, M., Maloisel, F., Schlienger, J-L, Blicklé, J-F (2004). Vitamin B12 (cobalamin) deficiency in elderly patients. CMAJ, 171(3), 251-259

Nog wat info over de functie van vitamine B12. Het is dus heel belangrijk bij de erythropoïese en de functie van het zenuwstelsel. Om zijn functie uit te oefenen, is het betrokken in verschillende cellulaire pathways. Hieronder kan je daar wat meer info over vinden.

 

1.1.        Cellulaire verwerking van vitamine B12

 

1.1.1.      Cellulaire opname

Door de binding van TCII-vitamine B12 complexen op een TCII-receptor wordt endocytose geactiveerd, waardoor vitamine B12 wordt opgenomen. Lysosomen, die afbraakenzymen bevatten, versmelten met de vacuolen en zorgen voor afbraak van TCII waarbij vitamine B12 vrijgesteld wordt.

Cob(III)alamine vertegenwoordigt de meest geoxideerde vorm van vitamine B12. Cob(II)alamine en cob(I)alamine stellen de gereduceerde vormen voor. In de mitochondria wordt vitamine B12 omgezet in adenosylcobalamine [12,13].

 

Ik hoop hiermee toch al een deel van uw vraag te hebben opgelost.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Mevr. C√©line Christiaens

Moleculaire biologie/biologie/chemie

Hogeschool West-Vlaanderen
Marksesteenweg 58 B-8500 Kortrijk
http://www.howest.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw