Hoe verdubbelt een cel zich?

david, 17 jaar
19 mei 2012

Hoe verdubbelt een cel zich? In natuurwetenschappen zien we de verdubbeling van een cel met chromatine, chromatinedraden, chromosomen. Maar mijn leerkracht is niet echt een kei in uitleg geven, met gevolg dat ik er geen snars van versta? Hoe werkt het volledige proces nu eigenlijk? Hij vertelt mij altijd dat de chromatine verdubbelt naar chromatinedraden en dan chromosomen worden of zo ! En hij zegt dat een cel met chromosomen geen replicatie meer kan doen, maar laat geeft hij wel een voorbeeld met replicatie van chromosomen. Kunnen jullie mij het eens goed uitleggen?

Antwoord

Dag David,

Chromatine is de grondstof van de celkern en bestaat uit DNA plus eiwitten. Het is altijd georganiseerd in draden. Elke chromatinedraad wordt verdubbeld tijdens de replicatiefase, dus tot twee draden. De twee chromatinedraden blijven ergens in het midden aan elkaar hangen.


Tijdens de daaropvolgende mitosefase worden de chromatinedraden zeer dicht verpakt tot wat men dan chromosomen noemt. Het chromosoom bestaat nog altijd uit twee aan elkaar hangende chromatinedraden, maar is nu zo dichtgepakt dat men het onder de microscoop kan waarnemen, als de typische "X-vorm" (de twee beentjes van de X zijn de chromatinedraden). Nu gebeurt er inderdaad geen replicatie meer, dat gebeurt enkel in de S-fase daarvoor. 

Later in de mitosefase worden de twee chromatinedraden van het chromosoom van elkaar gescheiden en naar de twee toekomstige helften van de cel gebracht. Daar ontspannen ze weer tot lange draden. Het kluwen van chromatinedraden is nu onder de microscoop zichtbaar als een korrelige massa. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw