Waarom staat Ceres nog in boeken vermeld als de grootste asteroïde (planetoïde)?

Erik, 12 jaar
18 mei 2012

Ceres, de enige dwergplaneet in de asteroïdegordel, is zo'n 1000 km in diameter, heeft een massa van bijna 1 triljard kg en als Ceres zou inslaan op Aarde zou al het leven op Aarde vernietigd zijn. Maar waarom wordt Ceres in boeken of documentaires vermeld als de grootste asteroïde (planetoïde)? Ceres is toch een dwergplaneet, want een dwergplaneet is volgens de IAU: 1. draait rond een ster. 2. heeft genoeg zwaartekracht om een (bijna) ronde vorm te hebben. en 3. heeft zijn baan niet schoongeveegd van andere objecten (is het enige hemellichaam in zijn baan rond een ster).

Antwoord

Ceres is inderdaad een dwergplaneet, maar dat neemt niet weg dat het ook een asteroïde is.

De asteroïden zijn de vele kleinere objecten, die zich vooral tussen de banen van Mars en Jupiter bevinden, die hun baan niet hebben schoongeveegd (want ze zijn nog met zoveel samen) en dus geen 'planeet' kunnen genoemd worden.  Enkele eronder, zoals Ceres, zijn zo groot dat ze het statuut 'dwergplaneet' erbij krijgen.

Voorbij Neptunus is er een tweede gordel met kleinere objecten, de zogenaamde Kuipergordel.  We onderscheiden die objecten van de asteroïden, omdat ze zich elders bevinden, en ook wel omdat ze iets anders samengesteld zijn: zover van de Zon is er veel ijs, terwijl de asteroïden veelal pure steenbrokken zijn.  Ook in de Kuipergordel zijn er een aantal objecten, zoals Pluto, die groot genoeg zijn om de naam 'dwergplaneet' te verdienen.

De naam 'dwergplaneet' is in 2006 uitgevonden, voor een stuk als troostprijs voor Pluto, die dan als 'echte planeet' is afgevoerd.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw