Wij wonen boven een kruispunt van vliegtuiglijnen. Hoeveel kilometer is een vliegtuig in de lucht van mij verwijderd wanneer ik het kan waarnemen?

Peter, 47 jaar
24 mei 2008

Soms zien wij van een redelijke afstand een vliegtuig naderen aan de witte streep die het achterlaat.
Van hoeveel kilometerafstand kunnen wij zoiets waarnemen?

Antwoord

Beste Peter,
Door de witte streep zie je natuurlijk het vliegtuig beter.
Die afstand die je wil kennen is moeilijk te berekenen zonder bijkomende gegevens (over de hoek waaronder je het vliegtuig voor het eerst ziet bvb). Je kan hem echter gemakkelijk zelf berekenen: een vliegtuig dat een witte streep achterlaat vliegt waarschijnlijk op kruissnelheid. Meestal is dat ongeveer 900 km/u.
Installeer je dus eens in een zetel en meet de tijd tussen het moment dat je het vliegtuig voor het eerst ziet en het moment dat het loodrecht boven jou voorbijgaat. Vermenigvuldig het aantal minuten met 15 en je hebt het aantal afgelegde kilometers. Dit is een benadering omdat de snelheid misschien 950 km/u is maar het geeft toch een idee. Het getal 15 waarmee je moet vermenigvuldigen is juist het aantal km dat een vliegtuig per minuut aflegt als het aan 900 km/u vliegt. Nu heb je de afstand die het vliegtuig ondertussen heeft afgelegd. Dat is minder dan de afstand tussen jou en het vliegtuig op het moment dat je het voor het eerst hebt gezien maar geeft een idee. Ter informatie kan ik ook zeggen dat het vliegtuig, op het moment dat het loodrecht boven jou hangt, op een afstand van ongeveer 12 km zit.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw