Ik heb deze vraag ook al eens aan mijn dierenarts gesteld, maar die vond hem niet interessant. Het kwam gewoon door de verschillende anatomie. Dat kan ik ook bedenken. Waarin verschilt die anatomie dan? Honden en koeien/paarden hebben bv. allen een lange snuit. Zit het hem in de kaken en de bewegingsmogelijkheid? Of in de tong?
Beste Jacqueline,
heb je al eens een flesje cola proberen te drinken met twee rietjes: ééntje dat in de fles steekt en ééntje dat er naast zit? Als je beide rietjes aanzuigt, zuig je enkel lucht aan via het misplaatste rietje, er komt echter geen druppel cola naar boven...
Aanzuigen van lucht is immers vele malen gemakkelijker dan aanzuigen van vocht. Om vocht te kunnen zuigen moet de mondholte dus hermetisch van de buitenlucht afgesloten worden.
Runderen en paarden, met hun relatief smalle mondopening en forse wangen kunnen dit heel gemakkelijk doen: de lippen aanspannen en de mondopening volledig onder water dompelen is voldoende om zonder luchtlek het water op te zuigen.
Vleeseters hebben echter geen goed uitgebouwde wangen zoals het paard en rund. Dit is nodig omdat bij deze dieren de tanden die dienen om karkassen te verscheuren en botten te breken achteraan in de mond gelegen zijn (zo is bij honden de "scheurkies" de vierde kies). De prooien van vleeseters zijn vele malen groter dan hun mondholte: bij het verscheuren dienen deze prooien dus uit de mondholte kunnen steken, ook achteraan... Daarom hebben deze dieren geen echte wangen.
Zonder wangen is het heel moeilijk om een vacuüm te creëren in de mondholte. Deze dieren zouden bijna hun hele kop (of toch tot aan de mondhoeken) onder water moeten dompelen om te kunnen drinken via aanzuigen.
Als noodoplossing kunnen vleeseters dan ook niet anders dan water 'oplebberen', een overig heel inefficiënt mechanisme om water op te nemen.
Een probleem stelt zich wel bij pasgeborenen: ook vleeseters zijn zoogdieren, en dienen dus een zeker eindje na de geboorte melk drinken bij de moeder. Dit kan niet anders dan door aan de tepels te zuigen... Om dit probleem te verhelpen hebben pasgeborenen bij de vleeseters draadvormige papillen als een zachte zoom op de rand van hun tong ingeplant. Hiermee kunnen ze, als ze de tong omheen een tepel krullen, deze zone toch hermetisch afsluiten (denk maar aan een borstel die als een tochtstrip onder een deur is bevestigd). Door de gekrulde tong aan te drukken tegen het eigen gehemelte kan een hermetisch afgesloten tunnel gevormd worden waardoor het aanzuigen van de melk uit de tepel toch mogelijk wordt.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Veterinaire Morfologie: Embryologie incl. teratologie Anatomie Histologie