Water kookt op 100 graden en chemische stoffen?

jurgen, 30 jaar
27 april 2012

We gaan kamperen en nemen geen water met ons mee. we zullen ter plaatse water uit de rivier nemen en laten dit koken om alle bacterieën te doden. Daarna gebruiken we dit water om te koken en drinken.
Wat als er in het water chemische stoffen zitten van vb. een chemische fabriek een paar kilometer verder?
Hebben chemische stoffen ook dezelfde reactie als bacterieën bij 100 graden?

Antwoord

Beste Jurgen,

Wanneer je water uit de vrije natuur zal drinken, moet je er inderdaad rekening mee houden dat niet alle water drinkbaar is. Er zal dus moeten worden gezuiverd. De reden dat niet alle water drinkbaar is, kunnen we zeer ruw in twee categoriën indelen: chemische verontreiniging en microbiële verontreiniging.

1) Chemische verontreiniging
In water kunnen tal van opgeloste stoffen zitten die je niet kan zien, ruiken of proeven. Toch zijn ze vaak heel gevaarlijk op korte maar veelal vooral op lange termijn. Het koken van je water zal deze chemische stoffen niet steeds kunnen uitzuiveren. Sommige filtersystemen kunnen dat wel, maar dan nog is er geen zekerheid.
Daarom zou ik je de tip geven om, voor je vertrekt, te checken wat de kwaliteit van het water in het gebied is waar je gaat wandelen. In landbouw- en industrie-gebied, alsook in gebieden waar bijvoorbeeld metalen ontgonnen worden, zou ik nooit rivierwater drinken, na welke behandeling dan ook.

2) Biologische verontreiniging
In het water zitten niet alleen chemische stoffen, water zit ook vol leven. Vissen, plankton, algen, maar ook bacteriën en virussen. Wanneer je water lang genoeg opkookt, zal je het merendeel ervan kunnen doden. Ze zitten nog steeds in je water, maar zijn door het koken onschadelijk gemaakt. Een andere methode is het behandelen van je water met chloor-tabletten. Deze hebben het nadeel dat ze een reukje en/of smaakje achterlaten, maar zijn vrij effectief. Nog een methode is de behandeling met een UV-lamp. Door het UV-licht wordt het DNA van de levende organismen in het water stuk gemaakt, waardoor ze sterven. Een dergelijke lamp is een investering, maar zou naar het schijnt een zeer efficiënte methode zijn.

Los van deze beschouwingen vind je op diverse sites en fora (vb. http://www.hiking.be/forum/) heel wat tips over welk water drinkbaar is en wat je beter wel en niet doet. Een aantal voorbeelden:
- blijf (ver!) uit de buurt van landbouw- en industriegebied als je water uit de natuur wil zuiveren en drinken
- drink nooit stilstaand water (uit een meer/poel/plas), maar steeds stromend water (uit een rivier). In stilstaand water is een pak meer verontreiniging aanwezig!
- drink nooit water stroomafwaarts van een verzamelplaats van dieren, een huis, een dorp... Stroomopwaarts is het water steeds zuiverder!
- informeer jezelf vooraf en ook bij de lokale bevolking ivm de kwaliteit van het water.

Conclusie:
Het kan, maar informeer je vooraf heel erg goed. Een trektocht die geruïneerd wordt door een infectie en alle onaangename gevolgen daarvan, zou zonde zijn!

Groeten,
Benjamien

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Benjamien Moeyaert

Biochemie, biofysica, spectroscopie, microscopie, neurowetenschappen, virologie, gentherapie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be