Waarom vinden we ongezond voedsel over het algemeen lekkerder en gezond voedsel juist niet?

Lisa, 16 jaar
19 april 2012

Waarom eten we liever frietjes van de frituur dan verse groentjes, terwijl het voor ons lichaam beter zou zijn om gezond te eten?

Antwoord

Waarom zouden gezonde dingen niet lekker zijn? Er zijn mensen die liever groenten eten dan frietjes van de frituur.

Het probleem is dat ons lichaam een mechanisme heeft ontwikkeld om zoveel mogelijk energie op te nemen en te behouden. De meest eenvoudige manier om die energie op te nemen is via voedsel met suikers en vetten (als je een "lekkere" snack wil maken moet je zorgen dat er vet en suiker in zit). In eiwitrijke voeding zit ook energie, maar daar moet je lichaam meer moeite voor doen. In tijden van schaarste (bv. oorlog) zoals vroeger, is het inderdaad nuttig voor je lichaam om vet en suiker op te nemen, maar in tijden van overvloed zoals nu, zal die "behoefte" van je lichaam een averechts effect hebben. Je lichaam heeft die frietjes totaal niet nodig, maar hier moet je je hersenen zelf van overtuigen. Dat kost uiteraard moeite en de enige vraag is of je die moeite wil doen voor je eigen lichaam. Als je die moeite doet en dat lang volhoudt, zal je lichaam merken dat het met groenten ook in stand gehouden kan worden en zullen je hersenen langzaam wat geherprogrammeerd worden. Hervallen in die "oeroude" drang naar vet en suiker is echter heel gemakkelijk en verleidelijk en dat geldt voor iedereen.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be