Waarom gaf Simon Marius de naam Europa aan een maan van Jupiter?

Kris, 36 jaar
13 april 2012

Is er een doorslaggevende reden waarom Simon Marius in 1614 de naam "Europa" gaf en deze door anderen werd overgenomen, terwijl er op aarde al een werelddeel is met dezelfde naam? Dat men de naamgeving van Galilei niet neemt, lijkt me logisch gezien deze de manen enkel een nummer zou hebben gegeven.

Antwoord

De planeet Jupiter is genoemd naar de Romeinse oppergod, het equivalent van Zeus in de Griekse mythologie. Zeus was een nogal gezonde jongen met een stevige apetijt en een hele reeks geliefden. De vier manen van Jupiter/Zeus zijn genoemd naar vier van deze geliefden die illo tempore ook wel rond Zeus zullen hebben gedraaid, zoals de manen dat nu doen: Io, Europa, Callisto en Ganymedes. Marius koos deze namen op suggestie van Kepler, maar Galilei was het er niet mee eens.

Maar goed, de vier namen zijn dus afkomstig van vier geliefden van de oppergod, die werd geassocieerd met de grootste planeet. Het kiezen van mythologische namen was dus geheel in de traditie van de naamgeving van de planeten en werd later doorgetrokken naarmate er meer planeten (Uranus en Neptunus) en manen rond andere planeten ontdekt werden. Overigens wou William Herschel, de ontdekker van Uranus, zijn pas ontdekte planeet ook een aparte naam geven, "the Georgian star", naar de toenmalige Engelse koning, maar ook dat is niet doorgegaan. Met name de Fransen vonden dat niet zo leuk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw