Er zijn mensen die alles lusten en er zijn er die haast niets lusten. Sommigen van deze laatsten zeggen iets niet te lusten, zelfs al hebben ze het nooit gegeten. Wat mij al jaren opvalt in mijn familie- en kennissenkring is dat mensen die alles met smaak eten vaak ook die mensen zijn die ook openstaan voor nieuwe en andere dingen uit onze cultuur, bv. moderne kunst, de betere film, experimenteel theater... Zou er een verband kunnen zijn tussen smaak en 'een open mind' of IQ? Of is dat toeval?
Hoe zou dat verband dan moeten zijn? Er zijn drie mogelijk antwoorden, en tussenvormen:
a) Er is geen verband.
b) Wie kieskeurig is voor zijn smaak- en geurzintuig is dat meestal ook voor zijn gezichts- en gehoorzintuig. Dan zou wie geen alleseter is, meer open staan voor eclectische cultuurervaringen.
c) Wie niet gemakkelijk buiten zijn bekend smaakpatroon eet, zal ook niet gauw buiten zijn cultuurpatroon degusteren.
Moeten we daar een waarde-oordeel aan koppelen? Ik vind van niet.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken