Volgens Duitse vrienden van ons wordt er in Belgiƫ kleurstof (gekleurde mout) aan het volkorenbrood toegevoegd en in Duitsland niet. Klopt dat? En is gekleurde mout ongezond?
Beste Marijke,
Het toevoegen van mout aan broodbloem als natuurlijk additief is een erg oude praktijk. Mout is namelijk rijk aan suikers en enzymen die de vergisting een handje kunnen helpen. Tegenwoordig worden versuikeringsenzymen (amylasen genoemd) vaak ook rechtstreeks aan bloem toegevoegd en is het toevoegen van mout niet altijd meer nodig. Het mout geeft ook een donkere kleur aan brood en is dus niet geschikt voor witte broden. Ik ken de situatie in Duitsland niet, maar in België zou mout, als het gebruikt wordt, op de ingrediëntenlijst vermeld moeten staan als 'mout', 'moutextract' of 'gerstmout'. Mout is gemoute of versuikerde gerst (gerstkorrels in het begin van de kieming) en een volledig natuurlijk product. Het is rijk aan maltose (moutsuiker), calorierijk maar perfect gezond. Bovendien worden de moutsuikers tijdens de broodbereiding gefermenteerd, dus in het brood zal slechts de moutkleur en eventueel wat aroma overblijven. Slotsom, mout is een gezond natuurlijk additief dat je brood een donkerder kleurtje kan geven.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.