Wanneer werd voor het eerst een drumstel gemaakt?

max, 9 jaar
29 maart 2012

Antwoord

Dag Max,

Dat is ondertussen honderd jaar geleden.

Rond 1890-1900 ontstond er een vorm van amusement, vaudeville, variété of bonte avonden, waarbij korte toneelstukken, lied en vertellingen met muziekstukken werden afgewisseld. Omdat er zo met weinig muzikanten veel muziek moest worden gemaakt, wilde men alle percussie bij één persoon samenbrengen. In de meeste 'serieuze' muziek, zoals in orkesten of marsbanden, stond telkens iemand apart in voor pauken, snaardrum, grote trom en cymbalen.

Een belangrijke doorbraak was de uitvinding van het voetpedaal in 1909 door de firma Ludwig, waardoor een drummer letterlijk met handen en voeten kon spelen. In de jaren 1930 ontwikkelde men, vooral binnen de jazzmuziek, systemen om kleinere trommels op staanders te zetten, en ook cymbalen met voetpedalen te bedienen (hi-hats). In de jaren 1940 werd het in die muziekstijl gewoon om vier onderdelen te gebruiken: basdrum met pedaal, snaardrum op een staander, twee tom-toms op een staander, een grotere vloertom op een staander en daarrond cymbalen en een hi-hat.

En toch bleef het drumstel aanvankelijk beperkt tot jazzmuziek. Dat was omdat het moeilijk op te nemen was: de luchtverplaatsing van de trommels overstuurde microfoons, en als het drumset verder weg stond, waren de cymbalen moeilijk te horen. Het was vooral iets voor livemuziek in kleine groepen. Een doorbraak was er pas door verbeterde opnametechniek, die in 1961-1963 zorgde voor rock'n roll nummers waarin drums belangrijk waren: Wipe-Out van de Surfari's, en de eerste muziek van The Beatles.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw