Hoe kun je weten hoeveel atomen een element heeft?

sanne, 14 jaar
25 maart 2012

bijvoorbeeld fluor heeft er 2, maar hoe kun je dit weten?
is er een bepaalde manier waarop je dit uit kunt vinden
of moet je dit gewoon uit je hoofd leren?
heb je hier ook het perodiek systeem voor nodig , of kun je ook zonder?

Antwoord

Dag Sanne,

ik denk dat je een paar begrippen een beetje aan het verwarren bent, hoewel het niet evident is om ze uit elkaar te houden.

Het moeilijkste is misschien het onderscheid tussen een element en een atoom. Een atoom is in feite slechts het samengaan van een kern (samengesteld uit protonen en neutronen) met daarrond een elektronenwolk. Als we echter een atoom met bijvoorbeeld 2 protonen en 2 neutronen in de kern en 2 elektronen daaromheen beschouwen, hebben we het over een element (in dit geval Helium). Hoewel er ontelbaar veel atomen op aarde en daarbuiten zijn, zijn er tot op heden slechts een dikke honderd verschillende elementen geïdentificeerd op aarde. Met andere woorden, een element is een specifiek soort atoom.
Vergelijk het met wagens. Een atoom is zoals een auto: een samengaan van 4 wielen, een stuur, wat zetels en carrosserie. Er zijn er bovendien heel erg veel en zeer veel uiteenlopende soorten en modellen. Een element is dan zoals het type auto: een Volkswagen Golf, of een Audi A4. Daarvan zijn er al heel wat minder, en het model wijst naar de specifieke eigenschappen, zoals ook het element wijst op de specifieke chemische eigenschappen ervan.

Dan is er het verschil tussen een atoom en een molecule. Een molecule is niets anders dan het samengaan van atomen (van hetzelfde of verschillende element(en)). Zo is zuurstof (O) een atoom, maar zuurstofgas (O2) een molecule. Wanneer er slechts 1 element in een molecule aanwezig is (zoals in zuurstofgas), noemen we dit een enkelvoudige stof. Wanneer er meerdere elementen in één enkel molecule zitten (zoals in water, H2O), noemen we dit een samengestelde stof.

Nu, als ik je goed begrijp, is je vraag hoeveel atomen van een specifiek element er in een bepaalde enkelvoudige stof voorkomt. Met andere woorden, waarom fosfor voorkomt als tetrafosfor (P4) maar fluor als difluor (F2)?

Het antwoord daarop is dat je dat niet zomaar uit het periodiek systeem der elementen kan bepalen. Je zou het dus in feite van buiten moeten leren.

Wanneer je echter naar samengestelde stoffen gaat kijken, bijvoorbeeld naar organische verbindingen, kan je aan de hand van de elektronenconfiguraties al wat sneller voorspellen hoe het molecule eruit zal zien.

Conclusie:
Als ik je vraag correct begrepen heb, zal je het van buiten moeten leren...

Groeten,
Benjamien

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Benjamien Moeyaert

Biochemie, biofysica, spectroscopie, microscopie, neurowetenschappen, virologie, gentherapie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw