Wanneer werd de eerste boerderij gebouwd?

erika, 10 jaar
12 maart 2012

Antwoord

Dag Erika,

Heel precies weten we dat niet, maar de eerste boerderijen ontstonden waarschijnlijk samen met de eerste landbouw, 10.000 tot 7.000 jaar geleden. Ervoor verzamelden mensen hun voedsel, vanaf dan bleven ze op één plaats om het voedsel te zaaien, te verzorgen en te oogsten.

Die mensen ontwikkelden in die periode in het Midden-Oosten en in Egypte de eerste kweekbare gewassen, voornamelijk granen, bonen en ook wel vlas. Pas wanneer je op één plaats blijft, loont het de moeite om vaste boerderijgebouwen te maken. Meer zelfs: het is nodig om gebouwen te maken, zeker wanneer je voedseloverschotten een tijdland wil kunnen bewaren.

Omdat mensen boerderijen bouwden en soms voedsel te over hadden, ontwikkelden zich dorpen en steden, en konden mensen zich ook gaan specialiseren in verschillende beroepen. Heel speciaal is dat landbouw bijna gelijktijdig ontstond op verschillende plaatsen, zij het met andere gewassen: granen en peulvruchten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maïs en knolgewassen in Amerika, gierst en rijst in China en India, taro en bananen in Papoea, sorgo en maniok in Afrika.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw