Veronderstel dat er in het heelal alleen maar de Aarde is en ik die in een raket voortraas tegen 100.000km per uur. Als men nu die aarde wegneemt, sta ik dan stil?

Martin, 61 jaar
22 mei 2008

Als dan die aarde er plots zou terug komen, heb ik dan terug mijn vorige snelheid, of blijf ik stil staan?

Antwoord

Je hebt hier twee referentiestelsels: de aarde en de raket. Als je zelf in de raket zit en tegen een constante snelheid beweegt lijkt het alosf de aarde voorbij komt. De snelheid van de raket t.o.v. de aarde kan je ook bekijken als de snelheid van de aarde t.o.v. de raket. Je kan niet zeggen welk van de twee stilstaat. Als je nu de aarde als referentie wegneemt is er niets meer dat je kan zeggen of je een constante snelheid hebt of stilstaat. De fysica van een systeem dat beweegt met constante snelheid is dezelfde als die van een systeem in rust. Dit is het relativiteitsprincipe van Galileo.
 
Voorwerpen die bewegen met constante snelheid hebben geen versnelling (= verandering van snelheid, zorgt voor een kracht). Daarom voel je in een rijdende trein niet dat je beweegt. Het kan even goed de grond zijn die beweegt en de trein die stilstaat. Een verandering in snelheid (versnelling dus) zal je wel voelen, er werkt een kracht op je in.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw