kan je aan de chromosomen zien dat het kind verwekt is door incest?

sarah, 15 jaar
9 februari 2012

Antwoord

Beste Sarah,

Onder incest kan je verstaan: seksueel misbruik binnen het gezin; of misbruik door mensen die daar dicht bij staan (bv een oom of huisvriend).

Een kind dat is ontstaan door incest heeft (net zoals de meeste mensen) 46 chromosomen (er zijn uitzonderingen op het chromosomenaantal bv mensen met het Syndroom van Down/mongolisme). Dus door de chromosomen te gaan tellen zal je niet kunnen weten of er sprake is van incest. Er zijn preciesere technieken nodig bv DNA analyse.

Wat betekent dit concreet? Het kind, de moeder en de mogelijke vader moeten bereid zijn om bloed af te staan waaruit DNA (erfelijk materiaal) kan worden geisoleerd. Op dit erfelijk materiaal kan men een DNA analyse doen. Men zal specifiek gaan kijken naar het voorkomen van bepaalde stukken DNA bij het kind, bij de moeder en bij de mogelijke vader. Immers, de helft van het DNA van het kind is afkomstig van de vader en de andere helft van de moeder. 

Zie onderstaande link voor een resultaat van verwantschapsanalyse.

https://www.consanguinitas.nl/vraag1.htm

Deze techniek (DNA vingerafdrukken) wordt ook nog gebruikt voor het identificeren van mogelijke daders van misdaden in de forensische diagnostiek (zie ook in het gekoppelde document).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr Jan Van Doorsselaere

biotechnologie, plantenveredeling, moleculaire biologie, bio-informatica, eiwittechnologie

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw