Vanmorgen last ik het volgende in De Standaard : "De meteoriet die afgelopen zomer in Marokko neerstortte, blijkt afkomstig van Mars." (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GC33L3FKM)
Dat men na onderzoek van het gesteente van een meteoriet kan afleiden dat het geen aards materiaal is, ik kan ik nog begrijpen.
Maar hoe kan men met zekerheid vaststellen dat een meteoriet afkomstig is van Mars?
Een gedetailleerd antwoord op deze vraag vind je in op:
http://www.lifeinuniverse.org/MMorigin-06-01-06-03.html
het komt hier op neer: deze groep van meteorieten is duidelijk verschillend wat betreft de samenstelling van wat men gewoon is te vinden bij de overgrote meerderheid van meteorieten. Hun afwijkende, maar onderling gelijke samenstelling duidt ook op een gemeenschappelijke oorsprong. We kennen hier op aarde de samenstelling van gesteenten van de aarde (natuurljk!), de maan (Apollo) en Mars (De Vikinglandingen van 1976 op Mars). Het blijkt nu dat deze groep overeenstemt met de specifieke eigenschappen van Martiaanse gesteenten.
Deze brokken zijn wellicht het interplanetair medium ingeslingerd ten gevolge van een grote inslag op Mars. Na vele miljoenen jaren in het zonnestsel te hebben rondgevlogen zijn enkele brokstukken op aarde neergekomen.
Een geoloog zal dit eerder sterrenkundig antwoord wellicht kunnen aanvullen met details over de verschillen van elementen en isotopen in deze meteorieten, en in welke toestand deze precies in de meteoriet gevangen zitten.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.