Mijn vraag: hoe kan het dat sterrenclusters met elkaar in botsing komen vermits in het heelal alles zich van alles verwijdert?

Oswald, 81 jaar
12 januari 2012

Op de Nederlandse website Astronieuws vind ik het volgende bericht waarvan ik alleen de eerste twee alinea’s kopieer (eso1203nl — Onderzoekspersbericht van 10 januari 2012):

Een internationaal team heeft, met behulp van ESO’s Very Large Telescope (VLT) in de Atacama-woestijn in Chili en NASA’s röntgensatelliet Chandra, een extreem hete, zware, jonge cluster van sterrenstelsels onderzocht – de grootste die ooit in het verre heelal is waargenomen. De nieuwe resultaten worden op 10 januari 2012 gepresenteerd bij de 219de bijeenkomst van de American Astronomical Society in Austin, Texas.
De pas ontdekte cluster heeft de bijnaam El Gordo gekregen – Spaans voor ‘groot’ of ‘dik’. Hij bestaat uit twee afzonderlijke subclusters die met snelheden van miljoenen kilometers per uur met elkaar in botsing zijn. De cluster is zo ver weg, dat zijn licht er zeven miljard jaar over heeft gedaan om de aarde te bereiken.

Antwoord

Het heelal zet uit, en zo groeit de gemiddelde afstand tussen sterrenstelsels. Maar het gaat dan wel over de 'gemiddelde' afstand. Ten opzichte van die globale uitbreiding van de ruimte hebben sterrenstelsels hun eigen particuliere beweging. Bij sterrenstelsels die niet ver van elkaar verwijderd zijn, is die particuliere beweging typisch groter dan de verwijdering als gevolg van de expansie van het heelal. Botsingen zijn dus inderdaad mogelijk. Zo komt het meest nabije externe sterrenstelsel, de Andromedanevel, naar ons toe met een snelheid van 300 km per seconde.

Toen het heelal jonger was, zaten de stelsels gemiddeld dichter bij elkaar en hadden ze al dezelfde typische particuliere snelheden. De kans op botsingen was toen dus groter. En dat is inderdaad wat we vaststellen als we diep in het heelal en zo in het verleden kijken. De waarneming die u aangeeft, past helemaal in dat plaatje.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be