toevoegingen aan melk

kristina, 53 jaar
11 januari 2012

de laatste tijd verschijnt er in de media dat er aan zeer veel voedingsmiddelen suiker toegevoegd wordt. Zo zou er in een liter melk 8 of 9 klontjes suiker zitten. Is dat waar en moet dat dan niet vermeld worden bij de ingrediƫnten? Of heeft men het hier over de suikers die er sowieso in melk zitten en zijn die dan ook ongezond?

Antwoord

Aan consumptiemelk wordt geen suiker toegevoegd. Aan melkproducten daarentegen zoals chocolademelk, yoghurt, melkdrankjes kan dit wel en gebeurt dit meestal ook. Melk bevat van nature uit suiker. De suiker in melk is lactose. Dit is een ander suiker dan de sucrose of saccharose die in een "klontje" suiker zit. Het lactose-gehalte in melk is ongeveer 40 g per liter. Dus ja, er zit van nature uit suiker in melk. Maar suiker is ook aanwezig in een sinaasappel, een peer, een kiwi, banaan, druiven...
Suikers zijn niet ongezond, ze maken net als eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen deel uit van ons dagelijks dieet. Een dieet dat in evenwicht dient te zijn en alle voedingsstoffen voldoende moet aanbrengen, dus  te veel suiker, te veel vet of  te veel eiwit resulteert in een ongezond voedingspatroon. 

Reacties op dit antwoord

  • 17/01/2012 - kristina (vraagsteller)

    hartelijk dank voor uw antwoord. Ik dacht wel dat het zo was, maar hoe misleidend is een reportage als die in humo wel niet. kijk eens naar de foto-special waarop ge kunt doorklikken! daar zetten ze melk toch in dezelfde reeks als cola! mijn kinderen waren alvast overtuigd dat in melk overal suiker werd toegevoegd. http://www.humo.be/humo-archief/58897/0-calorieen-300-keer-zoeter-dan-suiker-stevia

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw